25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra.
W naszym przedszkolu również obchodziliśmy ten „nietypowy dzień”. Z tej okazji przedszkolaki ubrane w fartuszki kuchenne i czapki kucharzy na początku zapoznały się z podstawowymi sprzętami kuchennymi niezbędnymi do wykonania gofrów oraz nazywały przygotowane przez nauczycielki składniki. Kolejnym etapem było samodzielne odczytanie przepisu przez chętne przedszkolaki i przede wszystkim sprawdzenie czy wśród nazwanych wcześniej produktów niczego nie brakuje. Dzieci z wielkim zaangażowaniem przystąpiły do przygotowywania gofrów- wymieszały ciasto i z pomocą pań upiekły pyszne gofry. Deser udekorowany został przez dzieci bitą śmietaną i kolorową posypką oraz owocami. Zarówno zajęcia kulinarne jak i degustacja gofrów dostarczyły dzieciom wiele radości.
Przedszkolaki w tym dniu przeżyły kucharską przygodę, uczestniczyły we wspólnym tworzeniu i podejmowały trud własnoręcznego przygotowania smacznego posiłku.
Było pysznie !